VPN vs Tor: Vem är den bästa tjänsten i 2024

Om du är ute efter att få reda på vad som är skillnaderna mellan tor vs vpn då har du hittat till rätt plats. I denna artikel kommer du att få reda på bland annat vilka mellan tor ellr vpn som har den snabbaste hastigheten, bästa priser eller högst säkerhet.

Vi kommer att gå igenom allt som du kan tänkas att behöva för att veta vilka skillnader det är mellan vpn eller tor.

Prova Nu
Prova ExpressVPN, det bättre valet mellan Tor och VPN - 49% RABATT

VPN är vinnaren över Tor, ExpressVPN gör din surfning säker och snabb! Prenumerera för att få 3 MÅNADER GRATIS. Använd deras 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti för att få full återbetalning om du inte är nöjd.

Artikel uppdaterad: 27 maj 2024

Vad är en VPN?

Vi kommer härnäst att gå igenom hur och vad en VPN är och fungerar. Du kommer även få reda på vilka de många olika fördelarna samt nackdelarna är och även vilka olika VPN protokoll som finns för närvarande.

Definition och hur det fungerar

En VPN (Virtual Private Network) existerar för att kunna ge dig möjligheten att få en säker och skyddad nätverks anslutning samtidigt som man använder sig av publika nätverk.

En VPN tjänst krypterar all din data trafik som du sänder över internet och hjälper även till att hålla användaren anonym när man är på internet. En VPN hjälper till att göra det svårare för någon utomstående att lyckas se vad du gör på internet eller att stjäla din data.

En vpn är kanon för att du skall kunna få tillgång innehåll som är censurerat eller för att kunna gå runt olika former av geo blockeringar för att möjlighet att se annat streaminginnehåll som endast finns i andra länder.

VPN vs Tor

Om du värdesätter din säkerhet högt och vill undvika att bli utsatt för att bli hackad när du surfar på ett publikt wifi-nätverk då är en vpn perfekt för att skydda dig från att din information skall bli hackad samtidigt som du använder ett publikt wifi-nätverk.

Du kan läsa mer om vpn  i vår längre artikel gällande Vad är en VPN-artikel.

Fördelar och nackdelar med att använda VPN

Det finns väldigt många olika fördelar av att använda sig av en vpn tjänst. Vi har sammanställt en lista här nedanför för att:

se dom bästa fördelarna:

 • En vpn hjälper dig att skydda din data och integritet när du är online.
 • En vpn hjälper till att byta ut din IP adress.
 • Den hjälper till att skydda dig när du jobbar på distans.
 • Ingen bandbreddsbegränsning.
 • Du kan få en bättre och lägre ping när du spelar online.

VPN eller Tor

Nackdelar med att använda en VPN-tjänst:

 • Du kan få en långsammare hastighet.
 • Det finns vpn tjänster som är osäkra.
 • Prenumerationskostnader.
 • Vpn tjänster kan vara förbjudna i enstaka länder.
 • Fungerar inte med vissa enheter.

Typer av VPN-protokoll

Det finns många olika VPN-protokoll som finns på vpn marknaden. De allra mest kända är WireGuard, OpenVPN, SSTP, PPTP,  L2TP/IPSec, IPSec/IKEv2.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av maj 2024

Vad är Tor?

Vi kommer härnäst att kolla närmare på vad tor är och hur den faktiskt fungerar. Du kommer få reda på vilka de olika fördelarna och nackdelarna kan vara samt även hur det fungerar.

Definition och hur det fungerar

Tor (The Onion Router) är ett nätverk av servrar över hela världen som används av människor för att kunna få en högre integritet och internetfrihet avservärt.

Tor är en webbläsare som låter din datatrafik gå igenom flera olika servrar som finns över hela världen för att skydda din data. Detta gör att det är extremt svårt att kunna spåra din data när du använder dig av tor webbläsaren.

Tor vs VPN

Fördelar och nackdelar med att använda tor

Det finns många fördelar med att använda sig av tor webbläsaren. Vi har skapat en lista,

läs mer för att se vilka dom bästa fördelarna är:

 • Det är svårt att någon regering eller organisation kan stänga av tor nätverket.
 • Döljer din ip adress.
 • Tor är gratis att använda sig av.
 • Med tor kan man gå runt geo-blockeringar.

Nackdelar med att använda tor:

 • Kan få en långsammare anslutning.
 • Säkerheten är begränsad till enbart tor webbläsaren.
 • Potentiell risk att din data inte är krypterad särskilt när din data når utgångsnoden då din data är dekrypterad.
 • Tor drivs endast av frivilliga och det är tveksamt med underhåll.
 • Om du använder dig av tor kan du få en röd flagga från regeringen vilket kan resultera i att du blir extra övervakad.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av maj 2024

Jämförelse mellan VPN och Tor

Vi har testat och jämför mellan Tor vs VPN från dessa aspekter: Säkerhet, Hastighet, Användarvänlighet och Kostnad. Ta reda på resultaten nedan:

Säkerhet

För säkerheten mellan tor vs vpn så krypterar en vpn-tjänst din data och ger den allra högsta säkerheten. Jämfört tor vs vpn så tor däremot krypterar inte din trafik då den är synlig för utgångsnoden.

Om vi jämför tor vs vpn så tor är anonym, men den är inte privat eftersom din personliga IP-adress är synlig för vaktnoden. En vpn däremot krypterar all din data och sparar ingen information från dig.

Hastighet

Hastigheten mellan tor vs vpn så är en vpn tjänst snabbare än vpn tor. Detta eftersom mellan tor vs vpn så skickas din data mellan flertal olika servrar innan du kommer ut på nätet för tor. Det är dock viktigt att du väljer en pålitlig vpn tjänst för att du skall kunna få allra högsta hastighet.

Enkel användning

Mellan vpn vs tor som är allra enklast att använda sig av är en vpn mycket enklare att använda, detta eftersom du enbart behöver installera appen på din enhet och sedan ansluta. Jämförelse mellan vpn vs tor så tor däremot har dålig kompatibilitet med andra enheter eftersom du behöver använda deras webbläsare.

Pris

För priset mellan vpn vs tor så betalar du inget för tor. Jämfört med tor vs vpn så en vpn kräver däremot att du har ett abonnemang som är aktivt och vi rekommenderar att du inte använder dig av en gratis vpn då din säkerhet oftast blir sämre och att du får en långsammare hastighet samt begränsad användning av data.

Snabböversikt för VPN eller Tor

Här är en kort sammanfattning för vinnaren:

EGENSKAPER VPN TOR
Säkerhet och integritet Vinner Förlorar
Hastighet Vinner Förlorar
Enkel användning Vinner Förlorar
Pris Förlorar Vinner

Vem ska använda en VPN?

Om du har frågan vem ska använda en vpn jämfört med vpn vs tor så är det dom som värdesätter sin säkerhet och anonymitet väldigt högt när man surfar på internet.

Jämförelse mellan vpn vs tor så en vpn kan hjälpa dig med att gå runt olika geo blockeringar för att kunna få tillgång till exempelvis ett nytt utbud av streaming tjänsters innehåll hos HBO Max, Disney+ eller Netflix.

Skillnaden mellan vpn vs tor så en vpn kan även hjälpa till att du får en snabbare hastighet ifall din internetleverantör har satt en begränsning på din hastighet. Om du gillar att spela spel online så kan en vpn-tjänst göra så att du får både en snabbare hastighet och även en lägre ping.

Vem ska använda Tor?

Vill du dra nytta av ökad datasekretess och säkerhet så skall du använda dig av Tor. Jämförelse vpn vs tor så tor fungerar perfekt att öka din integritet och få en bättre cybersäkerhet när du befinner dig på internet.

Tor hjälper även till för att kunna få tillgång till censurerat innehåll som kanske enbart är tillgängligt i samma land som man befinner sig i annars. Är du ute efter att slippa betala någon kostnad så skall du också använda dig av tor då det är gratis att använda deras webbläsare vilket är perfekt!

Tor ellr VPN

FAQ

Är VPN eller Tor bättre för att strömma innehåll?

Skillnaden mellan vpn eller tor är att en vpn är bättre för att strömma innehåll mellan tor vs vpn eftersom en vpn är snabbare än tor.

Kan jag använda Tor och VPN samtidigt?

Du kan använda både vpn eller tor samtidigt! Att använda både vpn eller tor tillsammans ger dig maximal säkerhet. Anslut först till en vpn och sedan tor för att få bästa möjliga säkerhet och anonymitet.

Är Tor bättre än ett VPN?

Mellan vpn vs tor så är en vpn bättre än Tor då en vpn krypterar all din trafik även innan den når din internetleverantör. Tor gör det enbart svårare för din internetleverantör att se vad du gör online men en vpn gör det helt omöjligt.

Vilka enheter stöder Tor-webbläsaren?

Vilka enheter stöder Tor-webbläsaren är följande Windows, Linux och macOs. Det finns även en version för Android men finns ingen officiell version av tor för iOS än.

Kan jag använda en gratis VPN istället för en betald?

Du kan använda en gratis vpn istället för en betald men det är inget vid rekommenderar. En gratis vpn kan äventyra din säkerhet och anonymitet när du använder den genom att sälja din data till en tredje part. Vi föreslår istället att du använder dig av ExpressVPN då det är den bästa vpn-tjänsten på marknaden!

Slutsats

Våra förhoppningar är du har en bättre kunskap vilka skillnaderna är mellan tor vpn. Skillnaden mellan vpn eller tor så en vpn kan hjälpa till att kryptera all din data samt även hålla dig anonym på internet. Tor däremot är gratis och kan försvåra att någon ser din data men krypterar inte din data helt som en vpn.

Jämfört mellan vpn eller tor så en vpn kan du både surfa med en hög hastighet och samtidigt hålla dig skyddad genom att din data blir krypterar och att du även blir anonym när du befinner dig på internet. Detta för att kunna få högsta möjliga säkerhet.

Vår bästa rekommendation av VPN-tjänst är ExpressVPN dom erbjuder en hela 30-dagars pengarna tillbaka garanti.

ExpressVPN erbjuder både en väldigt snabb hastighet och är även väldigt pålitlig vpn-tjänst som med lätthet kan kringgå olika geo-blockeringar som kan förekomma.

Profilbild

Viktor har nu skrivit artiklar och recensioner på den här bloggen i många år. Som en internetmarknadsförare har han fått betydande erfarenhet inom olika ämnen som rör internet. Dessutom har han utvecklat en gedigen teknisk kunskap med en bakgrund inom datavetenskapliga studier. Denna kombination gör det möjligt för honom att täcka ett brett spektrum av ämnen. För eventuella förfrågningar eller samarbetsmöjligheter kan du kontakta Viktor via e-post på viktor@bestvpn.se.

Du är välkommen att lämna en kommentar

Lämna ett svar

BestVPN.se