VPN vs Proxy: Den ultimata jämförelsen i 2024

Ifall du letar efter svar på vad som är skillnaden mellan proxy eller vpn så har du kommit till den rätta platsen. Du kommer att få reda på bland annat vilken mellan vpn eller proxy som har den snabbaste hastigheten, förmånligaste priset eller bästa säkerheten. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt som du behöver veta mellan vad det är för skillnader mellan vpn vs proxy. 

Testa Nu
Prova ExpressVPN för att dölja din IP-adress och vara anonym online - spara 49%

ExpressVPN gör din surfning säker samt snabb! Prenumerera för att få 3 MÅNADER GRATIS. Använd deras 30 dagars pengarna tillbaka garanti för att få full återbetalning ifall du inte är nöjd.

Artikel uppdaterad: 27 maj 2024

Vad är en VPN?

Vi kommer nu att gå igenom vad en VPN är och hur den fungerar. Vi kommer även gå igenom de olika fördelarna och nackdelarna som finns samt även vilka olika VPN-protokoll som existerar för tillfället.

Definition och hur det fungerar

En VPN eller ”Virtual Private Network” är till för att ge möjligheten att upprätta en säker och skyddad nätverksanslutning samtidigt vid användning av publika nätverk.

En VPN-tjänst hjälper till att kryptera din trafik som du sänder över internet samt hjälper till hålla dig anonym på internet. En VPN gör det mycket svårare för någon tredje part att lyckas spåra dina aktiviteter online eller att stjäla data.

VPN vs Proxy

En vpn tjänst är perfekt för att få åtkomst till censurerat innehåll eller att kringgå olika former av geo-blockeringar för att få tillgång till exempelvis annat streaminginnehåll som enbart existerar i andra länder.

Vill du hålla dig säker från hackning när du surfar på ett publikt wifi nätverk så är även en vpn tjänst perfekt för att hålla dig skyddad från att få din information hackad när du använder det publika wifi nätverket.

Vi har även skrivit en längre artikel gällande Vad är en VPN-artikel.

Fördelar och nackdelar med att använda VPN

Det finns många olika fördelar med att använda sig av en VPN-tjänst.

Vi har skapat en lista nedanstående över dom bästa fördelarna:

 • En VPN hjälper till att säkra din data och att skydda din integritet online.
 • Ändrar din IP-adress.
 • Skyddar dig när du arbetar på distans.
 • Ingen bandbreddsbegränsning.
 • Bättre och snabbare ping vid spelupplevelse online.

VPN eller Proxy

Nackdelar med att använda en VPN-tjänst:

 • Kan få långsammare anslutning.
 • Finns vissa VPN-tjänster som är osäkra.
 • Prenumerationskostnader.
 • VPN är förbjudna i vissa länder.
 • Inkompatibel med vissa enheter

Typer av VPN-protokoll

Det finns många olika VPN-protokoll som existerar på marknaden. De mest kända är WireGuard, IPSec/IKEv2, OpenVPN, SSTP, L2TP/IPSec, PPTP.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av maj 2024

Vad är proxy?

Vi kommer härnäst gå igenom vad är proxy är och hur den fungerar. Du kommer även att få reda på vilka olika fördela och nackdelar som finns samt även olika typer av proxyservrar som existerar.

Definition och hur det fungerar

En proxy eller som det egentligen är proxyserver är ett system eller en router som tillhandahåller en gateway mellan användaren och internet. En  proxyserver hjälper till att skydda din privata internetanslutning från att bli hackat.

Du kan tänka dig att en proxyserver är som en ”mellanhand” innan du går ut på internet. Ditt privata internet krypteras genom proxyservern innan du kan besöka olika sidor på internet.

Proxy vs VPN

Fördelar och nackdelar med att använda proxy

Det finns många olika fördelar med att använda sig av en proxyserver.

Vi har skapat en lista nedanstående över dom bästa fördelarna:

 • Kontrollerad åtkomst över internet
 • Säkerställd integritet
 • Blockerade webbplatser blir tillgängliga
 • Bandbreddsbesparing med snabb hastighet
 • Stark säkerhet

Proxy eller VPN

Nackdelar med att använda en proxyserver:

 • Din privata data sparas i cache på proxyservern.
 • Krypteringen är inte så stark.
 • Kan få saktare hastighet.
 • Dyr kostnad.
 • Svårt att konfigurera ibland.

Typer av proxyservrar

Det finns två typer av proxyservrar: framåtproxy (eller tunnel eller gateway) och omvänd proxy (används för att kontrollera och skydda åtkomst till en server för lastbalansering, autentisering, dekryptering eller cachelagring).

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av maj 2024

Jämförelse mellan vpn och proxy

Säkerhet

Gällande säkerhet mellan proxy vs vpn så krypterar en VPN din data och ger dig högsta möjliga säkerhet. En proxyserver krypterar däremot inte din data och du får därmed inte lika stark säkerhet.

Jämfört med vpn vs proxy så en proxy sparar också även din privata data på servern i cache så det finns en risk att någon tredje part kan få tillgång till din privata data jämfört med en vpn som krypterar all din data och inte sparar någon information.

Hastighet

Hastigheten mellan proxy vs vpn så är en VPN-tjänst långsammare än en proxyserver. Detta eftersom mellan proxy vs vpn så krypterar en VPN-tjänst din data och därför blir den långsammare men samtidigt är det mycket säkrare än en proxyserver.

Jämfört med vpn vs proxy är det viktigt att du väljer en pålitlig VPN-tjänst för att kunna öka din hastighet.

VPN Proxy

Enkel användning

Vilken som är enklast att använda mellan vpn vs proxy är att en VPN är mycket enklare att använda, du kan enkelt bara installera appen på en valfri enhet och ansluta. Jämfört med vpn vs proxy så för en proxy behöver du en programvara som måste installeras och konfigureras på datorn.

Pris

Gällande pris mellan vpn vs proxy så betalar du för proxy endast en gångsavgift. För en VPN däremot så behöver du ett aktiv abonnemang och vi rekommenderar ingen gratis VPN då det oftast innebär att din säkerhet är sämre, långsam hastighet samt begränsad användning av data.

Översiktstabellen över VPN vs Proxy-jämförelse

Nedan är den snabba sammanfattningstabellen som jämför mellan Proxy vs VPN. Låt oss ta reda på vem som är bäst är varje aspekt?

EGENSKAPER VPN Proxy
Säkerhet och integritet Vinner Förlorar
Hastighet Förlorar Vinner
Enkel användning Vinner Förlorar
Pris Förlorar Vinner

Vem ska använda en VPN?

Om du undrar vem som skall använda en vpn eller proxy så är en VPN för dom flesta som värdesätter sin anonymitet och säkerhet använda sig av en VPN samtidigt som man är ansluten till internet.

En VPN-tjänst kan även hjälpa till med att kringgå geo-blockeringar för att kunna få tillgång till exempelvis ett annat utbud av olika streaming tjänster hos Netflix, HBO MAX eller Disney+.

Om du märker att din internetleverantör begränsar din hastighet så kan även en vpn hjälpa till så att du får en snabbare hastighet än utan. Då det kan finnas en begränsning som din internetleverantör har satt på ditt internet.

Om du gillar att spela online så kan en VPN hjälpa dig att få en lägre ping och snabbare hastighet än du annars skulle ha haft.

Vem ska använda proxy?

Om du undrar vem som skall använda sig av en vpn eller proxy så är Proxy perfekt för någon som värdesätter hastigheten och priset framförallt. Som vi redan har gått igenom så är en proxy inte lika säker som en VPN men hastigheten är snabbare.

Du betalar enbart för proxy en gång vilket är väldigt förmånligt. En proxy hjälper även till att byta ut din IP-adress vilket även möjliggör att du kan gå runt geo-blockeringar för att kunna få tillgång till exempelvis censurerat innehåll eller utbud till annat streaming innehåll.

FAQ

Vilket är det bästa VPN-nätverket i 2024?

Om du undrar vilket är det bästa VPN-nätverket i 2024 så har vi sammanställt en lista ifrån olika kriterier. För att kunna betygsätta VPN tjänsterna så har vi använt oss av följande kriterier: Integritet, Anslutningshastighet, Global servertäckning, Pris och Kundsupport.

Du kan läsa vår artikel angående vilken den bästa VPN-tjänsten är här.

Bäst allround 1 ExpressVPN: Recension 2024
9.8
2 CyberGhost VPN: Recension 2024
9.5
3 Private Internet Access VPN: Recension 2024
9.3
4 IPVanish VPN: Recension 2024
9
5 NordVPN: Recension 2024
8.8

Vilket är bättre VPN eller proxy?

Enligt vår åsikt är VPN bättre än proxy. Det finns dock flera olika aspekter att ta hänsyn till. Proxy vs vpn har olika för och nackdelar exempelvis en VPN krypterar din data och ger dig därför högre integritet och säkerhet jämfört med en proxy. Proxy vpn är dock snabbare hastighet jämfört med en VPN då en proxy inte krypterar någon data.

Även priset skiljer sig mellan proxy vs vpn. Vpn eller proxy gällande pris så för en proxy betalar du endast för en gång medans en VPN tjänst betalar du för ett aktivt abonnemang per månad eller år.

Användning av proxy vs vpn så är en VPN-tjänst mycket lättare att använda sig av jämfört med en proxy. Vpn eller proxy så en Proxy kräver att du måste installera det på din dator och sedan konfigurera det. Om vi istället använder oss av en vpn så behöver du enbart installera en app på din enhet och sedan enkelt koppla upp dig till en vpn server.

Är det billigare att använda ett VPN eller proxy?

Det är billigare att använda en proxy. Eftersom du bara behöver betala en engångsavgift. Å andra sidan behöver du ett abonnemang med ett VPN.

Men i ditt dagliga liv, prenumerera på ett högkvalitativt VPN skulle vara värt dina pengar. Eftersom det kan skydda din online säkerhet. Vi rekommenderar att du provar ExpressVPN gratis i 30 dagar.

Hur säker är proxy?

Ifall du undrar hur säker är proxy så om vi jämför proxy vs vpn så är en proxy inte alls lika säker som en vpn. Detta främst eftersom en vpn krypterar all din data som sänds från ditt internet medans en proxy inte krypterar någon data.

Är VPN långsammare än proxy?

Ja, VPN är långsammare än proxy eftersom VPN:er krypterar din data först innan du går ut på internet. Men Proxy har inte den processen. Det är anledningen till att proxy är mycket snabbare.

Men om du väljer rätt VPN kommer du att upptäcka att hastigheten inte är ett problem. ExpressVPN kan se till din hastighetsupplevelse.

Behöver du både en VPN och en proxyserver?

Nej, du behöver inte både en VPN och en proxy. Du behöver bara antingen VPN eller proxy eftersom de används för samma sak, dölj IP-adress.

Beror på ditt behov. Ifall du vill gå för hastighet och inte bryr dig om din integritet. Proxy kan vara ditt svar. Men VPN kan både dölja din IP-adress och hålla din känsliga data säker. Det skyddar helt och hållet din integritet.

Slutsats

Vi hoppas nu att du har fått en bättre förståelse för vilka skillnader som finns mellan vpn vs proxy. En vpn tjänst hjälper till att krypterar din data och hålla dig anonym på internet medans du surfar. En proxy däremot har en snabb hastighet till en engångskostnad. Ifall du vill hålla dig så säker som möjligt så skall du använda dig av både en vpn proxy för att få det bästa av båda världarna.

Du kan då surfar med en snabb hastighet och samtidigt hålla dig både anonym samt få din data krypterad för att få högsta möjliga säkerhet.

Vår rekommendation är VPN tjänsten ExpressVPN dom erbjuder en hela 30 dagars-pengarna-tillbaka garanti. Den är både väldigt snabb samt en pålitlig VPN tjänst som med enkelhet kan gå förbi olika geo-blockeringar.

Profilbild

Viktor har nu skrivit artiklar och recensioner på den här bloggen i många år. Som en internetmarknadsförare har han fått betydande erfarenhet inom olika ämnen som rör internet. Dessutom har han utvecklat en gedigen teknisk kunskap med en bakgrund inom datavetenskapliga studier. Denna kombination gör det möjligt för honom att täcka ett brett spektrum av ämnen. För eventuella förfrågningar eller samarbetsmöjligheter kan du kontakta Viktor via e-post på viktor@bestvpn.se.

Du är välkommen att lämna en kommentar

Lämna ett svar

BestVPN.se