Vad är VPN? Hur fungerar VPN? Varför behövs VPN?

Som jag redan har sagt: Jag startade den här bloggen för att göra det lättare för dig att skydda ditt privatliv. Eftersom ens privatliv är en rättighet. Och du måste skydda det, punkt slut. Om du nyligen har hört talas om fördelarna med V.P.N, är detta den viktigaste artikeln bland mina lektioner: V.P.N. för idioter. Du kommer lära dig vad betyder vpn, vad är VPN anslutning, vad en VPN gör och varför man ska använda VPN. Jag kommer givetvis att hålla det kort, precist, men enkelt att förstå. I slutet av denna sidan kommer du att veta vad betyder VPN. Och du kommer förstå varför du behöver en VPN. Du kanske inte kommer veta exakt hur fungerar V.P.N. Men du kommer ha en hyfsad uppfattning. Om alla kan sluta prata nu och kolla hitåt tack.

3 månader GRATIS
EXKLUSIVT ERBJUDANDE: ExpressVPN!

Ta del av erbjudandet och skydda din integritet med en VPN!

Vad är VPN, vad betyder VPN och VPN anslutning?

VPN vad är det? Vad är Virtuellt Privat Nätverk? Låt oss starta med grunderna, VPN-definitionen. Vad betyder VPN? Ett virtuellt privat nätverk är ett säkerhetsprogram som kommer att skydda din internetanslutning. Och den gör det möjligt att säkert ansluta sig till en fjärrserver, från vart som helst i världen, för att skicka och ta emot data. Nu frågar du mig: Behöver jag en VPN anslutning? Fortsätt läsa och du kommer få ditt svar. Men först fokuserar jag mig på vad betyder VPN, min unga padawan.

vad är vpn

vpn betyder

Ett virtuellt privat nätverk skapar en virtuell bro mellan en användare (du, till exempel) och en server (som tillhör din leverantör). Men vi är vana vid att kalla det en tunnel, eftersom den skyddar den data som går igenom. Dessutom färdas inte datan synligt: Den krypteras mellan V.P.N.-klienten och servern, med hjälp av militärklassad kod. Jag kan inte  gå i god för alla olika lösningar på marknaden, men de flesta V.P.N.-program jag använder har samma krypteringsnivå som Säpo. Så om det är bra nog att skydda sveriges topp-hemliga dokument, borde det vara bra nog för dig också!

Slutligen, vad gör ett nätverk privat? Eftersom du måste registrera ett konto med inloggningsuppgifter för att få tillgång. De flesta leverantörer erbjuder dussintals, hundratals eller till och med tusentals olika servrar. Och att driva ett virtuellt nätverk blir dyrt, med att köpa och underhålla hårdvara. För att inte tala om de ingenjörer som behöver anställas för att kunna bibehålla smidig tjänst till sina användare. Därför tar leverantörerna ut en månadsavgift till sina användare. Och när du prenumererar får du ett användarnamn och lösenord för att ansluta till deras infrastruktur. Den bästa vpn rekommenderar jag ExpressVPN

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av juli 2024

Vad är VPN nätverk eller VPN Anslutning: Protokoller

Programvaror har flera olika säkerhetsprotokoller för att ansluta till servrar nuförtiden. Och vissa leverantörer utvecklar även sina egna protokoller, för att bekämpa djup paketinspektion till exempel. Men de vanligaste protokollen är:

  • PPTP: En av de första protokollerna (har funnits sedan Windows 95)
  • L2TP/IPsec: En av de säkraste protokollerna med en tunnel
  • OpenVPN: Den mest flexibla och populära öppna källkod protokollen

Eftersom detta ämnet förtjänar mer uppmärksamhet, kan jag rekommendera dig att läsa min artikel om protokoll för att få alla detaljer. Och om det bara är ett råd jag får ge här: Använd openVPN först och främst!

Borde jag använda en VPN och VPN anslutning?

Nu när du vet vad är VPN, men kanske fortfarande missar poängen? Det är okej, jag är inte färdig ännu, detta var bara vad betyder VPN. Så du ansluter dig till en server och vad händer sen? Jo, servern ansluts till internet på dina vägnar. Och du kan fortsätta surfa som vanligt. Men även om du egentligen inte kan se någon skillnad, har allt ändrats bakom kulisserna! Nedanför ser du vad V.P.N. används till.

Öka din online-säkerhet

Och nu lite historia: Ursprungligen skapade företag V.P.N. för att kunna skydda sina anställdas meddelanden. Eftersom dataavlyssning var och fortfarande är vanligt inom företagsspionage…och det finns alltid nya sätt att avlyssna data som skickas via ett nätverk. På senare tid har säkerhetsexperter upptäckt KRACK, en allvarlig sårbarhet på WiFi-nätverk. Men även innan det, använde sig hackare av mac-spoofing, Firesheep och annat för att stjäla information.

vpn betyder

vpn betyder

Därför fick några ingenjörer i uppgift att skapa en program som lägger till ett säkerhets-lager till internet-anslutningar. Och de har utvecklat ett säkerhets-verktyg som garanterar en krypterad anslutning mellan två enheter. Så att all känslig information som färdas på nätverket är skyddat.

Den här lösningen är så effektiv att nästan alla företag har infört det. Och om ett företag har inte resurser att skapa sin egna interna programvara, då kan de jobba tillsammans med nån av de leverantörer jag rekommenderar.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av juli 2024

Skydda ditt privatliv

Säkerhet låter bra, eller hur? Eftersom det betyder att all din data förblir privat. Om du bor i ett land som har ett massövervaknings-program, som vi gör sedan Snoopers-stadgan, är det en självklarhet. Men det är inte det enda sättet ett virtuellt privat nätverk skyddar ditt privatliv. När du ansluter till en server, döljer den din IP-adress. Det betyder att webbplatser inte kan få din riktiga IP. Istället ser de bara och loggar IPn från servern. Så du surfar anonymt. Och webbplatser kan inte bekräfta om det verkligen är du som besöker dem.

vad betyder vpn

vpn betyder

Faktumet att många användare kopplar upp sig till en och samma server gör det svårare att identifiera dig . Även om en hängiven server och IP kan låta attraktivt, blir det lättare för myndigheter eller hackare att spåra dig. Om du är den enda som surfar från en server, så kan de lätt se vad du gör online. Och de behöver bara övervaka aktiviteten hos nämnda server / IP. Men det är väldigt svårt (nästan omöjligt) att separera din trafik från andra användare på en server. Det är styrka i antal!

Sist men inte minst kommer ett virtuellt nätverk att skydda ditt privatliv under alla dina online-aktiviteter: surfning, nerladdning, strömning, spel osv. Så gör dig själv en tjänst och skaffa detta livräddnings-verktyget. Om du frågar mig vad betyder VPN, säger jag PRIVATLIV.

Kringgå censur och kom åt geografiskt begränsat innehåll

Som jag sa tidigare kan du surfa med en IP från servern, istället för din egen. Och ju fler servrar, ju fler IP-adresser kan du använda. Varför är det så viktigt? Eftersom du kan använda dem för att kringgå censur och komma åt geografiskt begränsat innehåll. Och det är absolut den mest populära funktionen i vad som nu är vårt favoritprogram.

Det finns för exempel censur i Storbritannien på vuxeninnehåll. Och internetleverantörerna måste blockera de populäraste vuxen-webbplatserna. Men du kan kringgå alla blockader och njuta av ett obegränsat internet när du ansluter dig till en server. Och det fungerar likadant i alla länder, även Kina, Iran eller Nordkorea till exempel. Eftersom din trafik är krypterad och inte kan blockeras.

Men vänta, det finns mer! Om du kan använda IP-adresser från vilket land du vill, betyder det att du kan fria upp allt geografiskt begränsat innehåll från det land du ansluter till. Låt oss säga att du vill se amerikanska Netflix från ditt hem i Leeds. Inga problem, du behöver bara använda en amerikansk server. Och det blir samma omvänt. Om du är på utlandsresa kan du titta på brittisk Netflix från utlandet eller titta på BBC iPlayer om du ansluter dig till en brittisk server. Varför? Jo, eftersom servern har en IP som finns på vitlistan hos Netflix, BBC eller Sky Go. Därför kan den hämta innehållet och skicka det tillbaka till dig!

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av juli 2024

V.P.N. Begränsningar

Jag beundrar verkligen detta säkerhets- och privatlivsverktyget, men det är mycket svårt att uppnå ett ultimat skydd. Och det är viktigt att förstå när man vill veta omfattningen av vad är VPN. Annars kan du utsätta dig själv. Först och främst måste du upprätta den korrekt, för att undvika DNS-läckage, till exempel. Företag kan också begära data som kan identifiera dig. Det kan vara ditt namn, din e-postaddress eller ett betalningsätt som kopplar dig till deras konto. Så du borde använda en neutral e-postadress, använda en pseudonym och betala med kryptovaluta till exempel.

Dessutom skyddas du inte mot alla hot som du kan stöta på online. Men det förhindrar de flesta attacker på din anslutning, tillsammans med ditt antivirusprogram och din brandvägg. Vissa V.P.N. erbjuder skydd mot skadeprogram, men du inte förvänta dig att klienten vet om en länk är legitim eller inte. Så du måste fortfarande lita på ditt sunda förnuft för att undvika nätfiske-sidor och bedrägerier.

De mest populära leverantörerna

Varje dag ökar interaktioners (köpa, sälja, dejting etc.) övergång till internet. Och människor börjar bli medvetna om riskerna med internet. Därför försöker de hitta det bästa sättet att använda den nya tekniken utan att uppoffra sitt privatliv. Så de besöker en blogg som min och lär sig vad är VPN, vad betyder vpn och vpn anslutning. Och de vill veta hur man ska välja en, men utan krånglet att behöva prova dem alla. Och det är helt ok. För jag har personligen provat och granskat de flesta programmen på marknaden. Och du kan hitta resultaten av min forskning nedanför: Mina 3 favorit V.P.N. De erbjuder robusta servrar, beprövad säkerhet, fri programvara och oöverträffad hastighet.

VAR FÖRSIKTIG MED GRATIS VPN ANSLUTNING!

Ingenting är egentligen gratis här i världen…om du vet vad jag menar. Vissa gratis-leverantörer samlar in och säljer dina uppgifter och dina surfvanor för kommersiella ändamål eller något ännu värre, de säljer din bandbredd. De kan även använda din enhet för botnät. Du har varnats: Använd en gratis VPN anslutning på egen risk.

Bäst allround 1 ExpressVPN: Recension 2024
9.8
2 CyberGhost VPN: Recension 2024
9.5
3 Private Internet Access VPN: Recension 2024
9.3
4 IPVanish VPN: Recension 2024
9
5 NordVPN: Recension 2024
8.8

Kan jag lita på min V.P.N. leverantör?

Som regel ska du alltid vara uppmärksam med dina uppgifter. Jag rekommenderar endast pålitliga företag som har existerat i många års tid, men saker kan förändras snabbt. Och det är alltid en bra ide att hålla ögonen på nyheterna, för säkerhets skull.

Användares privatliv är regelbundet i rubrikerna nuförtiden. Och de flesta företag måste numera följa strikta regler om användares uppgifter. Dessutom har de flesta V.P.N. leverantörer ett ansvar att skydda dina uppgifter. De erbjuder strikta no-logging praxis. Och vissa kan till och med vägra att lämna ut information till myndigheterna. Slutligen försöker några av dem att göra internet bra igen – jag ger upp – med projekt och produkter som har med privatlivet att göra. Givetvis eftersom det är deras verksamhet, men även för att de verkligen tror på denna grundläggande rättighet.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av juli 2024

Hur använder man en VPN anslutning?

Även om du inte är så tekniskt kunnig, kan du enkelt skydda ditt privatliv. Och de flesta leverantörer erbjuder klienter för Windows och Mac och appar för Android och iOS. Du behöver installera programvaran för att få reda på de nödvändiga stegen, men processen liknar denna:

vad är vpn anslutning

vpn betyder

  1. Logga in med dina uppgifter (det här borde vara ett engångsteg, klienten borde lagra dina kontouppgifter)
  2. Välj en server
    • Bestäm din aktivitet (P2P kan vara begränsat till särskilda servrar)
    • Bestäm var du ska ansluta dig (Storbritannien för att blockera brittiskt innehåll, USA för att blockera amerikanskt innehåll etc.)
  3. Klicka på anslutningsknappen

Och det är allt. Bara tre små steg och du är nu skyddad. Det är verkligen värt det, lita på mig. Som standard ska klienten använda det bästa protokollet (openVPN) och inställningarna. Annars har jag gjort några detaljerade guider med rekommenderade inställningar, speciellt om du vill ladda ner torrents anonymt.

Vanliga frågor (FAQ): Vad är VPN

💡 Vad VPN betyder? Vad är en VPN anslutning?

En VPN anslutning (Virtual Private Network) är en tjänst som du registrerar dig för en liten månadsavgift. En VPN, tar din internetanslutning och gör den säkrare, hjälper dig att vara anonym när du surfar på internet.

💻 Hur fungerar VPN anslutning?

När du ansluter till internet via ett VPN skickas all din datatrafik via en krypterad virtuell tunnel. Att ha all din datatrafik krypterad innebär att din online-aktivitet inte kan övervakas och all din information är säker. Utan VPN kan din Internetleverantör (ISP) se allt du gör online, inklusive webbplatserna du besöker, program du öppnar och filer du laddar ner.Detta händer inte om du använder ett VPN. En VPN skapar en säker anslutning mellan dig och Internet.

👀 Hur ansluta VPN?

Det finns flera VPN-leverantörer på marknaden. Men vårt bästa val är ExpressVPN. Denna VPN anslutning erbjuder förstklassig tjänst och deras prenumeration kommer med en återbetalningsgaranti.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av juli 2024

Slutsats: Vad är VPN, vad betyder VPN och Vad är VPN tjänst

Jag har gett dig både V.P.Ns definition och vad betyder VPN. Ett virtuellt privat nätverk är det perfekta verktyget för din internetanslutning. Och det har blivit oundgängligt, precis som hur din brandvägg skyddar dig mot externa hot och ditt antivirus skyddar dig mot lokala hot. De flesta länder har infört massövervakning och censurregler. Och det enda sättet att få tillbaka din frihet är att installera en klient på alla dina enheter.

Vad gör dessa V.P.N.? De ökar säkerheten för din internetuppkoppling och de skyddar ditt privatliv. Och de tillåter användare att surfa internet obegränsat. Därför använder de flesta företag, icke-statliga organisationer och journalister en dagligen.

Och om du fortfarande inte är övertygad om att göra detsamma, vill jag påminna dig om att dessa program ger dig tillgång till allt geografiskt begränsat innehåll! Om du vill strömma valfritt Netflix-bibliotek eller titta på Sky-Go utanför Storbritannien, så kan du det. Ansluta dig till amerikanska servrar för en tävling i ditt favorit online-spel? Inga problem. Köpa billigare flygbiljetter i ett annat land? Varför inte. Det finns verkligen massvis med skäl att prenumerera.. Bläddra igenom mina andra artiklar för att få nya idéer.

Slutligen, om du har några frågor relaterade till vad är VPN, vad betyder vpn eller vpn anslutning är du välkommen att kontakta mig.

Detta var min lektion: Vad är VPN? Vad betyder VPN? Hur fungerar V.P.N.? Varför behövs V.P.N.? Fler artiklar kommer snart så håll utkik.

Profilbild

Viktor har nu skrivit artiklar och recensioner på den här bloggen i många år. Som en internetmarknadsförare har han fått betydande erfarenhet inom olika ämnen som rör internet. Dessutom har han utvecklat en gedigen teknisk kunskap med en bakgrund inom datavetenskapliga studier. Denna kombination gör det möjligt för honom att täcka ett brett spektrum av ämnen. För eventuella förfrågningar eller samarbetsmöjligheter kan du kontakta Viktor via e-post på viktor@bestvpn.se.

Du är välkommen att lämna en kommentar

Lämna ett svar

BestVPN.se