Hur du får tillgång till Darknet säkert och anonymt

När du tänker dig internet, så tänker de flesta på sidor så som Facebook eller Youtube. Vad många inte vet är att detta bara är en väldigt liten del av internet. Kanske har du hört talas om deep web eller dark web sverige tidigare, men vad är det egentligen? Kan vem som helst få tillgång till darknet och hur kommer man åt darknet?

3 månader GRATIS
EXKLUSIVT ERBJUDANDE: ExpressVPN!

Ta del av erbjudandet och skydda din integritet med en VPN!

Artikel uppdaterad: 11 april 2024

Det gömda internet

Föreställ dig ett isberg. Den delen som sticker upp över ytan är bara en liten del av det enorma berg som gömmer sig under ytan. Internet fungerar på samma sätt. De sidor som de flesta av oss använder, så som Facebook eller Youtube är de som du hittar på toppen av detta isberg, den ytan som du kan se.

tillgång till darknet
Det är när du går djupare under ytan som du stöter på det som kallas för deep web och dark web, eller darknet. Deep web kan man på sätt och vis säga är något som sitter på gränsen mellan darknet tor och det ytliga internet som de flesta av oss är vana vid. Här finns information som inte är skyddade bakom starka firewalls och som du inte kan hitta i genom en enkel Google sökning. Till exempel regeringsdokument, medicinska journaler, finansrapporter, osv.

Går du än djupare och komma in på darknet och det är här som saker kan ta sig en mörkare och till och med farligare vändning.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av april 2024

Deep web vs Dark web

Som du kan förstå så är personlig information, regeringsdokument och liknande sånt som inte är menat för vem som helst att titta på, och därför är detta skyddat i det så kallade deep web. Med det sagt så är det fortfarande en del av internet då det är anslutet till flera applicationer som är en del av det vanliga internet som de flesta av oss använder.

komma in på darknet

Vad är darknet då och hur funkar darknet? Dark web å andra sidan är något mer komplicerat. Denna del av internet drivs ofta på privata nätverksservrar vilket endast tillåter kommunikation på vissa sätt. Tack vare detta så kan dark web erbjuda en hög grad av anonymitet och det är också svårt för myndigheter att stänga ner det.

Nackdelen är att detta har lett till att dark web är ett ställe där många illegala och omoraliska aktiviteter äger rum.

Vad finns på Dark web?

Så vad finns på darknet och hur kommer man åt darknet? Om du någon gång har hört talas om cyberkriminalitet så vet du att de flesta cyberkriminella är intresserade av mycket mer än bara pengar. Detta inkluderar allt av värde, så som kreditkortsinformation, personlig information, och mycker mer. Allt detta och mycker mer kan köpas, säljas eller bytas mot andra varor när du har tillgång till darknet.

hur kommer man åt darknet

Med tillgång till darknet så kan du också hitta illegala affärer som inte kan utföras på vanliga internet. Genom att komma åt darknet kan du köpa i princip vad du vill så länge du har tillräckligt med pengar. Detta inkluderar vapen, droger eller till och med hyra yrkesmördare.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av april 2024

Hur kommer man åt Darknet?

hur kommer man till darknet? Innan du går vidare med att komma in på darknet så är det viktigt att du förstår att mycket av det du hittar när du komma in på darknet är olagligt, och i vissa fall kan du också få lagliga problem bara av att använda och ha tillgång till darknet, även om du själv inte gör något olagligt.

Det är även svårt att vara helt anonym, även om du gör allt du kan för att minska dina risker när du komma in på darknet. Med andra ord så använder du dig av och komma in på darknet på egen risk.

hur kommer man till darknet och får tillgång till darknet? Det är inte så svårt, du kan ganska enkelt komma in på darknet genom att använda de här stegen:

1. Ladda ner och installera TOR

Idag används denna webbläsare för att tillgång till darknet, men TOR var faktiskt från början utvecklad som ett sätt för amerikanska säkerhetstjänsten att skydda konfidentiell information. Idag är det istället en av de få sätt som du kan få tillgång till ”.onion”-hemsidor, komma in på darknet och få tillgång till darknet.

hur kommer man till darknet

TOR är en variant av den populära webbläsaren Firefox som låter användaren surfa nätet och komma in på darknet helt anonymt. Browsern är byggd att hindra eller varna användaren mot att göra saker som kan avslöja deras riktiga identitet när du komma in på darknet (hur kommer man till darknet), och därför hålla dem skyddade när de har tillgång till darknet.

2. Överväg att betala för en VPN

VPNs är tjänster som låter dig dra användning av säkra servrar som ger dig en privat anslutning till internet. Dessa servrar gömmer din ursprungliga platsdata och får det att se ut som att du är ansluten från någon annanstans. Datan som passerar genom VPN-tunneln är dessutom krypterad vilket ger dig ett extra lager säkerhet, framförallt när du komma in på darknet (hur kommer man åt darknet).

Även fast TOR gömmer din identitet så gömmer den inte din platsdata så av den anledningen är det alltid en bra idé att använda TOR tillsammans med en VPN när du har tillgång till darknet.

Om du inte har använt dig av en VPN tidigare så rekommenderar vi ExpressVPN när du komma in på darknet. De erbjuder även en pengarna tillbaka-garanti så skulle du vara missnöjd så kan du avsluta ditt kontrakt inom 30 dagar och få pengarna tillbaka helt riskfritt.

Bäst allround 1 ExpressVPN: Recension 2024
9.8
2 CyberGhost VPN: Recension 2024
9.5
3 Private Internet Access VPN: Recension 2024
9.3
4 IPVanish VPN: Recension 2024
9
5 NordVPN: Recension 2024
8.8

3. Skaffa en säker e-postadress

Glöm gmail eller hotmail. När du har tillgång till darknet så kommer du att behöva en ospårbar e-postadress för att kunna registrera dig på många av de hemsidor som du kan hitta när du har tillgång till darknet. Några bra alternativ att välja bland är ProtonMail, TORbox, Elude, RiseUp eller Lelantos.

4. Dags att dyka in på dark web och hur kommer man till darknet?

Så kallade ”.onion”-domäner är domäner som endast kan användas när du har tillgång till darknet. De fungerar på liknande sätt som vanliga domäner, med skillnaden att de inte kan nås utan att du använder dig av en speciell browser så som TOR.

Några relativt harmlösa .onion-adresser som du kan prova på när du komma in på darknet är Hidden Wiki, Dark Web Facebook eller Duck Duck Go. Notera dock att du inte kan öppna dem i en vanlig browser utan du behöver använda dig av TOR eller liknande.

5. Sök på dark web och hur kommer man åt darknet?

Äntligen dags att utforska dark web på egen hand! Något du bör ha i åtanke är att dark web fungerar annorlunda mot vad du är van vid. Du har säkert hört den vanliga frasen ”Google is your friend” ett par gånger. Vad många inte vet är att Google faktiskt är en mardröm när det gäller privat data och detta är verkligen inte något som du vill ha att göra med när du surfar på dark web.

Duck Duck Go är ett bra alternativ som sökmotor som inte sparar någon av den info som du söker på eller de sidor som du besöker. Alternativt så kan du också använda dig av sökmotorer så som Ahmia eller Deep Search.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av april 2024

Hur skyddar du dig på dark web?

Som tidigare nämnts så kan du springa in i riktigt ruskiga saker när du vet hur kommer man åt darknet (hur kommer man till darknet) och av den anledningen så är det viktigt att du skyddar dig.

1. Se till att du använder den nyaste versionen av TOR

Som du redan vet nu när du vet hur kommer man åt darknet (Hur kommer man till darknet) så krävs det att du använder dig av TOR om du ska kunna besöka ”.onion”-sidor, men det betyder inte att du kan ladda ner vilken version som helst och köra. För att undvika risker så bör du alltid kontrollera att du har den senaste versionen av TOR installerad.

2. Använd dig av en VPN

Även fast det inte är ett krav, så är det alltid en bra idé att använda dig av en VPN. Dem kan hjälpa dig att skydda din privata information, din identitet och att skydda all data som skickas till och från din enhet.

Men när du vet hur kommer man till darknet (Hur kommer man till darknet) så kom ihåg att alla VPN är inte skapade lika och det är viktigt att den VPN du väljer att använda följer vissa kriterier så som inga loggar, robust kryptering och komplatibilitet med olika enheter och plattformar.

Att använda sig av en gratis-VPN kan kännas lockande, men det är i regel en väldigt dålig idé, och framförallt om du planerar att surfa på dark web. Istället rekommenderar vi att du använder dig av en seriös betald VPN så som ExpressVPN, Surfshark eller NordVPN istället.

3. Sluta använda dig av Macros

Macros och appar som använder sig av Javascript och liknande kan ställa till det rejält när det gäller din riskprofil när du vet hur kommer man åt darknet (hur kommer man till darknet). Visst kan du använda dem på vanliga sidor så som Youtube, men om en sida på dark web ber dig att använda dig av scripts så bör du tänka efter noga. Du kommer att löpa en hög risk att drabbas av virus eller olika Malware.

4. Var försiktig med vad du laddar ner

Precis som i föregående så bör du vara försiktig med var du laddar ner från dark web för att undvika att du laddar ner virus eller olika Malware. Kom ihåg att illvilliga koder kan bäddas in i nästan alla sorters filer och du kommer inte att märka det innan det är försent. Om du måste ladda ner så använd dig av en virtuell maskin som isolerar filen ifråga från resten av ditt operativsystem.

5. Ändra ditt tankesätt

Kom ihåg att vara försiktig nu när du vet hur kommer man åt darknet (hur kommer man till darknet). Många surfar webben dagligen utan att blinka. Och trots ökade cyberhot så finns det många som tror att det inte finns några hot att oroa sig för.

Att surfa dark web på detta sätt kan ha förödande konsekvenser. När du vet hur kommer man åt darknet så se därför alltid till att fokusera på din säkerhet och ha ögonen öppna. Lita inte på någon.

Det finns massor av andra saker att ha i åtanke, men kom ihåg detta sista tips: var riktigt försiktig med att starta vänskaper med folk du hittar på dark web – kom ihåg att detta inte är Facebook.

Slutligen

Nu när du vet hur kommer man åt darknet (hur kommer man till darknet) så kan det vara vissa saker som är bra att komma ihåg. Dark web kan vara ett ställe med stor frihet. Till exempel så kan du enkelt diskutera allt politiskt, oavsett hur extremt det än må vara, utan att behöva oroa dig för att polisen ska komma och knacka på dörren. Det är förstås en stor fram och baksida till detta dock, som du kanske förstår.

Njut av friheten men kom ihåg att även om du försöker att hålla dig anonym och trots det åker fast så kommer du att stå till svars rättsligt för de illegala aktiviteter som du har tagit del av på dark web.

Kom också ihåg att hålla dig skyddad med TOR och en seriös VPN så som ExpressVPN.

Profilbild

Katharina, ursprungligen en online manager, lever ut sin passion på denna webbplats. De flesta av hennes hobbyer kretsar kring internet. Som en del av detta spännande äventyr skriver hon detaljerade artiklar om alla relevanta ämnen på webbplatsen. Hennes bakgrund i datateknik gör henne särskilt kunnig inom ämnet. För eventuella förfrågningar eller samarbetsmöjligheter kan du kontakta Katharina via e-post på katharina@bestvpn.se.

Du är välkommen att lämna en kommentar

Lämna ett svar

BestVPN.se