Private Internet Access VPN: Recension 2023

private internet access

Det finns mängder av VPN-leverantörer i världen och en av de större är Private Internet Access, även förkortat PIA. Vad är det som gör PIA så bra och användarvänlig? Hur mycket kostar den här typen av VPN och hur snabbt fungerar PIA på internet? Det och mycket mer kommer vi gå igenom i vår stora Private Internet Access recension.


Prova nu
PIA Begränsat erbjudande - Spara 81%

Få 2 extra månader gratis! Prenumerera nu! Missa inte!

Privat Internet Access Införandet

VPN PIA är tvivellöst en av de största VPN-leverantörerna just nu. Deras främsta fokus handlar om integritet och de har en strikt icke-loggningspolicy. Med detta menas att användare av VPN PIA får en säkrare och mer anonym upplevelse på nätet. Till exempel lagras aldrig någon surfdata när du använder VPN PIA, istället lagras datan på en särskild null-enhet. Null-enheten är en virtuell enhet som tar emot data men som låtsas att datan inte finns. När informationen har skrivits över till null-enheten går det inte att hämta ut informationen igen.

Detta medför förstås stora fördelar sett till anonymitet eftersom VPN PIA inte loggar något. Detta kan tyckas lite märkligt, borde det inte finnas lagar kring att information ska sparas? Nja, Private Internet Access är en VPN vars huvudkontor ligger i USA, ett mycket medvetet val eftersom USA är ett av få länder i världen som inte har någon lag gällande skyldighet att lagra information inom en viss tid. Detta är ju annorlunda i exempelvis Sverige.

Tidigare hade VPN PIA flertalet servrar i Ryssland som en del av sitt servernätverk. Dock togs dessa bort efter att Ryssland beslutat att samtliga av den inhemska datatrafiken måste lagras i ett år. Eftersom detta inte fungerar i enlighet med PIA:s säkerhetstänk, valde de istället att ta bort de ryska servrarna efter beslutet.

Abonnemang och Priser

För dig som är intresserad av att prova VPN PIA kan du välja mellan tre olika abonnemang. Abonnemangen skiljer sig sett till period, så här ser utbudet ut:

private internet access priser

Det bästa av allt, när du hade Private Internet Access test, är att du får en sju dagars ”pengarna tillbaka garanti”, oavsett vilken prenumeration du väljer. Detta innebär att du har en hel vecka på dig att testa funktionerna och se om VPN PIA är något för dig eller inte. Oavsett om du väljer abonnemanget månadsvis, har du alltid fullständig tillgång till hela VPN-nätverket. Du kan betala på många olika sätt, exempelvis erbjuder VPN PIA betalningsalternativ som:

 • PayPal
 • VISA, Mastercard, Amex
 • Bitcoin
 • AmazonPay

Något som gör VPN PIA unika just i betalningsfrågan är att de erbjuder bitcoin som ett betalningsalternativ, något som verkligen säkerställer användarens integritet och anonymitet online. Du hittar ett tiotal fler betalningsalternativ på VPN PIA:s hemsida.

Prova nu

Sammanfattning för PIA 

FUNKTIONER SPECIFIKATIONER
Zero-Log? Ja, dina data och identitet är säkra
Torrents? Ja
Netflix Ej tillämpligt
Multi-login 10 samtidiga inloggningar
Länder som omfattas 84+
Enheter som stöds Windows, macOS, Linux, Android, Android TV, iOS, gaming consoles, smart TVs, and routers
Pengar tillbaka garanti? 30 dagar
Protokoll WireGuard, OpenVPN, IKEv2/IPSec
Datatrafik Obegränsat
Kryptering Millitär 256 bit
IP-adresser Ej avslöjad
Servrar Ej avslöjad

Private Internet Access Säkerhet

Om vi tar en titt enbart på Private Internet Access recension gällande säkerheten kan vi glädja oss åt att Private Internet Access servers tvivellöst hör till en av de säkraste. Bland annat arbetar PIA med starka protokoll, bland annat OpenVPN. De har även en strikt icke-loggningspolicy vilket säkerställer användares anonymitet online. För att enkelt blockera annonser eller skadliga koder har PIA dessutom en inbyggd ”kill switch”. För att skapa ett konto hos VPN PIA behöver du endast registrera dig med en e-postadress samt din betalningsinformation.

För att göra ett test Private Internet Access behöver du köpa ett av abonnemangen som erbjuds. Med alla abonnemang får du:

 • Ett säkert VPN-konto
 • Krypterad WiFi
 • P2P support
 • 10 användare samtidigt
 • AD blockerare
 • Flera VPN-portar
 • Olimiterad sträckvidd
 • SOCKS5 Proxy
 • Inga loggar
 • Omedelbar set-up

När programmet är installerat kan du surfa säkert. Om du besöker sidor som har många annonser kan du enkelt sätta på din kill switch.

Användning av PIA VPN

Netflix

Det går utmärkt att använda Private Internet Access VPN Netflix när du har VPN PIA. Möjligtvis tar Private Internet Access Netflix lite tid att buffra men det är inga problem att koppla upp sig mot den amerikanska servern, en fördel eftersom amerikanska Netflix har ett större utbud än det svenska. En bra funktion som PIA erbjuder är så kallad split-tunneling, alltså tunneldelning. Detta innebär att du själv kan välja vilka appar som ska eller inte ska använda VPN PIA. Du kan alltså kolla på Netflix utan VPN-fördröjningen också.

Torrent

Om du vill ladda ner filer kan du göra det via P2P när du använder dig av PIA:s servrar. Det går då väldigt enkelt och snabbt att ladda ner och det märks inte att du använder VPN, förutom att du är helt skyddad online.

Prova nu

VPN-Funktioner

Det finns flera extrafunktioner som du kan utnyttja när du har VPN PIA, bland annat kan du titta på amerikanska Netflix utan problem, det går snabbt och smidigt att ladda ner torrents och dessutom använder PIA Squid-Proxy som server för webbläsartillägg.

Portvidarebefordran

Portvidarebefordran kallas även för tunneling och hjälper dig att hålla borta oönskad trafik från ett särskilt nätverk. När du använder dig av portvidarebefordran innebär det att du omdirigerar informationen på en dator från ett lokalt nätverk till ett externt sådant. Till exempel från grannen till andra sidan jorden. Genom portvidarebefordran kan du på bästa sätt bevara en IP-adress, något som skyddar klienter samt servrar från diverse hacker-angrepp.

Inbyggt DNS-Skydd mot läckor

När du använder Private Internet Access ingår ett inbyggt DNS-skydd mot läckor. PIA har sina egna servrar som förhindrar eventuella DNS-läckor. När du använder PIA går programmen via automatik genom DNS-servrarna.

Skydd mot bortkoppling

Med skydd mot bortkoppling menas det att även om VPN:en skulle förlora kontakten kommer din webbhistorik ändå att vara skyddad. Detta är ett stort plus eftersom detta är själva anledningen till varför människor vill ha en VPN, för att vara helt skyddade på nätet, oavsett vad.

SOCKS5 Proxy

Private Internet Access använder sig av olika protokoll för att säkerställa krypteringen. Bland annat använder sig PIA av protokoll som OpenVPN och har även en SOCKS5 Proxy server. Via proxyservern kan två användare dela information sinsemellan och låta den datan gå genom ett säkerhetsfilter först, själva SOCKS5 Proxyn. I kort kan man beskriva SOCKS5 Proxy som en mellanhand.

PIA MACE (AD Blockerare)

Ytterligare funktioner som du får när du väljer Private Internet Access är PIA MACE, en särskild AD-blockerare som gör att du slipper få mängder av annonser när du besöker olika hemsidor. I PIA-programmet så kallas PIA MACE för kill switch och gör det enkelt att helt enkelt aktivera eller avaktivera annonsering.

Prova nu

Windows Kunder

För dig som använder Windows är det inga problem att ladda ner PIA. Programvaran är kompatibel med såväl Windows och MacOS som iOS, Linux och Android. Dessutom kan du hitta flertalet tillägg för bland annat Chrome, Firefox och Opera.

Gränssnitt

Det är otroligt enkelt att ladda ner och komma igång med Private Internet Access. Det är bara att följa nedladdningsinstruktionerna. När du öppnar den nedladdade filen startar installationsprogrammet direkt och inom någon minut har du instrumentpanelen nedladdad.

PIA VPN

Allt förklaras steg-för-steg så det är inte särskilt svårt att installera VPN och komma igång.

Inställningar

Eftersom gränssnittet hos PIA är så enkelt och rent är det väldigt tydligt vart du ska trycka. Designen är utformad för att vara så minimalistisk och enkel som möjligt. Så fort du öppnar instrumentpanelen visas exempelvis en stor ON-knapp samt en mindre karta och den utvalda VPN-servern som är utvald för dig.

VPN PIA

När du väl anslutit dig till servern ser du din IP-adress längst ner på sidan. Här finns även en pil som du kan klicka på för mer information och valmöjligheter. Bland annat kan du välja regelbundet valda servrar, förändra prestanda och användning av din anslutning, se över ditt abonnemang och göra olika snabbinställningar.

Private Internet Access VPN

Andra Applikationer

Du kan ladda ner VPN PIA till mängder av olika enheter, bland annat genom iOs eller Androids app. När du väl har installerat programvaran kan upp till tio användare surfa säkert via PIA:s tusentals servrar.

Kundtjänst

För att göra mer omfattande inställningar eller om du exempelvis behöver hjälp av kundtjänst kan du klicka på de tre punkterna (menyn) i det övre högra hörnet. Här kan du ändra inställningar som språk, tema och liknande. Här finns även en rubrik som heter ”hjälp”, här klickar du enkelt för kundtjänst. PIA har också en chatt kundservice.

Prova nu

Sammanfattning

Det finns mängder av olika VPN-leverantörer i världen och vi måste säga att PIA står ut från mängden. Deras enorma fokus på kunders online-säkerhet genomsyrar hela deras arbetssätt. Som exemplet när Ryssland satt i lag att man måste spara lokal information i minst ett år. Ja, då tog PIA genast bort de ryska servrar som de tidigare använt. Allt för att säkerställa kundernas säkerhet och anonymitet på nätet.

Andra fördelar med PIA är att VPN:en är otroligt prisvärd, deras abonnemang har låga priser och det blir billigare ju längre period du signar upp dig för. Du slipper även loggar och kan använda många säkra servrar. Dock tror vi att många som letar efter en säker VPN också värdesätter användarvänligheten. Något som Private Internet Access verkligen gör.

I nuläget är PIA en av världens största VPN-leverantörer och är kända för sitt fokus på integritet. De har en lufttät icke-loggningspolicy samt är à jour med eventuella lagförändringar i världen.

Private Internet Access
9.3 Totalpoäng
Private Internet Access Recension

Säkerhet och Sekretess
9
Funktioner
9.5
Hastighet och erformance
9
Lätt att använda
9.5
Valuta för Pengarna
9.5
Fördelar
 • Snabb
 • Inga loggar
 • Kan ladda ner torrent
 • SOCKS 5 proxy ingår
Nackdelar
 • Få länder

Ursprungligen en online manager, jag lever ut min passion på denna webbplats. De flesta av mina hobbyer kretsar kring internet. Som en del av detta spännande äventyr skriver jag detaljerade artiklar om alla relevanta ämnen på webbplatsen. Jag lägger särskilt fokus på säkerhet och integritet i mina artiklar. Eftersom jag alltid är bekymrad för våra läsare och för mig själv. Min önskan är att alla kan surfa på internet säkert.

Du är välkommen att lämna en kommentar

Lämna ett svar

BestVPN.se