Min IP-adress

min ip adress

Du kanske inte vet vad min Internet Protocol adress är och ställer dig frågor som: Vad är min IP adress? Var hittar jag min IP adress? Hur ser jag min IP adress? Läs då vidare så kommer du få svar på dessa frågor och mycket mer.

Prova ExpressVPN idag
ExpressVPN 49% Rabatt - Sveriges bästa VPN

Få vår exklusiva rabatt - 3 månader gratis och nästan halva priset på abonnemanget. Dessutom med 30 dagars återbetalningsgaranti.

Artikel uppdaterad: 22 juli 2024

Vad är min IP adress och hur hittar jag den?

Om du redan använder en VPN-tjänst har du inget att frukta och du kan känna dig säker när du surfar på nätet. Om du inte gör det bör du veta att varje gång du besöker en webbplats eller använder ett program som använder data, sparas din webbhistorik och din IP-adress i nätverket. Min Internet Protocol adress är kan alltså ses av individer och organisationer man inte vill ska kunna se den.

Till exempel kan vi känna till språket på din dator, webbläsaren du använder, mitt operativsystem och till och med min Internet Protocol adress och var du befinner dig (lite läskigt, eller hur?):

IP:
City:
Country:
ISP:

Vad är IP adress för något?

Alla enheter behöver en IP-adress för att komma åt Internet. Min Internet Protocol adress är unik, den kan vara statisk (din internetleverantör tilldelar dig den och den ändras aldrig) eller dynamisk (ändras av din internetleverantör, varje timme eller vid varje omstart av din router).

När en person, ett företag eller en regering har tillgång till min Internet Protocol adress (den riktiga) så är det möjligt för dem att känna till din exakta plats från vilken du ansluter. Det spelar ingen roll om du är ansluten via nätverket, WiFi eller ditt mobila nätverk.

min ip adress

Om man inte vill att någon ska upptäcka min Internet Protocol adress (den som man får av sin internetleverantör) måste man gömma den eller ändra den. Det bästa sättet att göra det på är att använda en VPN-tjänst.

statisk eller dynamisk?

Har du läst om statiska och dynamiska IP-adresser och tänkt tanken; vad är min Internet Protocol adress? Är min Internet Protocol adress statisk eller dynamisk?

En statisk IP-adress är helt enkelt en adress som inte ändras. När din enhet har tilldelats en statisk IP-adress förblir numret vanligtvis detsamma tills enheten tas ur bruk eller nätverksarkitekturen ändras. Statiska IP-adresser används i allmänhet av servrar eller annan viktig utrustning.

Som namnet antyder kan dynamiska IP-adresser ändras, ibland med ett ögonblicks varsel. Dynamiska adresser tilldelas vid behov av DHCP-servrar (Dynamic Host Configuration Protocol).

Det finns ingen perfekt IP-adresslösning för alla människor och alla tillfällen. Ibland är det bättre för en dator eller enhet att använda en statisk IP-adress, ibland fungerar en dynamisk IP-adress bäst.

Huruvida dynamiska eller statiska IP-adresser är bättre för dig beror också på hur anslutningen ser ut. En statisk IP-adress är troligen mer relevant för ett företag, medan en dynamisk IP-adress är lämplig för ett hemnätverk.

Publik eller lokal?

Har du någon gång ställt dig frågan: Vad är min IP adress, är min Internet Protocol publik eller lokal?

Om min Internet Protocol är publik och lokal är två viktiga delar av din enhets identitet som de flesta människor sällan tänker på. Idag är det en enorm ökning av antalet anställda som arbetar hemifrån. När även cyberbrottslighet ökar är det viktigare än någonsin att förstå hur din enhets IP-adress kan avslöja din identitet på internet.

En publik IP-adress är en IP-adress som kan nås direkt via internet och som tilldelas din nätverksrouter av internetleverantören (ISP). Din personliga enhet har också en lokal IP-adress som förblir dold när du ansluter till internet via routerns publika IP-adress.

Du kan tänka att om min Internet Protocol är publik ansluts du till internet på ett liknande sätt som att använda en postbox för snigelpost, i stället för att lämna ut din hemadress. Det är lite säkrare, men mycket mer synligt.

Den största skillnaden mellan publika och lokala IP-adresser är hur långt de räcker och vad de är anslutna till. En publik IP-adress identifierar dig på internet så att all information du söker kan hitta dig. En lokal IP-adress används inom ett privat nätverk för att säkert ansluta till andra enheter inom samma nätverk.

vad är min ip

IPv4 eller IPv6?

Vad är min IP? Är min IP IPv4 eller IPv6? vIPv6 är nästa generations Internet Protocol (IP)-standard som är tänkt att så småningom ersätta IPv4, det protokoll som många Internettjänster fortfarande använder idag. Alla datorer, mobiltelefoner och andra enheter som är anslutna till Internet behöver en numerisk IP-adress för att kunna kommunicera med andra enheter. Det ursprungliga IP-adresssystemet, som kallas IPv4, börjar få slut på adresser.

Kan jag skydda min IP adress med Inkognito-läget?

Tyvärr inte. Varken inkognito-läget i Chrome eller privat surfning i Firefox döljer min IP. Dessa speciella flikar eller fönster kan bara skydda din lokala navigationsdata. Data överförs fortfarande öppet via Internet och kan avlyssnas. Din IP-adress är fortfarande offentlig för varje webbplats du besöker. Det enda sättet att skydda dig är med en VPN-tjänst.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av juli 2024

Vad är min IP adress och hur döljer jag den?

Det enda sättet att dölja min Internet Protocol adress är att använda en annan IP-adress.

vad är min ip adress

För att uppnå detta finns det två lösningar:

  1. Använd en proxy genom att direkt ange din proxyadress (offentlig eller privat) i din webbläsare
  2. Anslut till en VPN-tjänst för att få en ny IP-adress. Vi rekommenderar den här lösningen eftersom VPN-tjänsten även krypterar dina data för att göra dig helt anonym online. Alla dina enheter (telefoner, surfplattor eller datorer) kan anslutas till internet med en ny IP-adress för att säkra och kryptera alla dina data.

Sammanfattning

Min Internet Protocol adress används för kommunikation mellan två eller flera olika enheter inom, eller utanför nätverket. Med hjälp av TCP/IP-protokollet kan man lokalisera och administrera enheter med hjälp av Internet Service Provider (ISP).

Vad är min IP adress och hur kan jag skydda mig från att visa min IP adress? Det enklaste sättet är att använda sig av en VPN-tjänst. På så sätt hålls du helt anonym och kan slippa tänka ”Vad är min IP adress, hur hittar jag min IP adress, kan någon hitta min IP adress nu, borde jag kolla min IP adress nu?”

BestVPN.se