Hur du döljer din IP-adress – Möjliga Sätt i 2024

Varje gång du använder dig av internet för att exempelvis surfa till en webbplats så lämnar du spår efter dig. Hemsidan kan läsa av vilken IP-adress du använder dig av. Det kan utsätta din säkerhet eller integritet för en ökad risk.

Det finna många olika sätt att kunna dölja IP adress, men alla sätt är varken säkra eller effektiva. I den här guiden kommer vi att lära dig angående 5 effektiva sätt som låter dig dölja IP adress för varje enhet du använder kommer du sedan kunna att enkelt dölj din IP adress.

Testa Nu
Dölj din IP adress med ExpressVPN - 3 MÅNADER GRATIS!

ExpressVPN gör surfning säkert och snabbt! Prenumerera för att få 3 MÅNADER GRATIS. Använd deras 30 dagars pengarna tillbaka garanti för att få full återbetalning ifall du inte är nöjd.

Artikel uppdaterad: 27 maj 2024

Hur du döljer din IP-adress (5 sätt)

1. Använd en VPN

Om du surfar på internet är det lätt att glömma att obehöriga personer kan få tillgång till dina aktiviteter online och att stjäla data. VPN är till för att förhindra att obehöriga personer skall kunna spåra din internettrafik och att dölja din online-identitet. Låt oss kolla närmare på vad en VPN faktiskt är härnäst.

VPN krypterar internettrafik och kan dölja min IP adress så att man kan surfa anonymt på internet. En VPN i enkla termer ansluter din enhet exempelvis en dator till en VPN-server som sedan använder sig av VPN-serverns IP adress för att surfa på internet. VPN-servern skickar all trafik från din enhet genom den externa VPN servern innan den når internet.

Ett enkelt VPN fungerar som så att en VPN-tunnel är en anslutning som är krypterad mellan två enheter på ett öppet nätverk (exempelvis internet). VPN-tunnlar har under en lång tid använts av företag för att anställda skall kunna få tillgång till företagets nätverk hemifrån.

dölja min IP adress

Bästa VPN-tjänsterna för att dölja din IP adress

Vi har testat flertal VPN-tjänster som finns för att se vilka som fungerar för att dölja IP adress. Kriterierna som vi använt när vi har betygsatt de olika VPN-tjänsterna är Anslutningshastighet, Global servertäckning, Kundsupport, Integritet samt Pris. 

Vår rekommendation är ExpressVPN. Det som är viktigast är att den kan dölja min IP adress utan några problem. ExpressVPN har ett stort servernätverk som gör så att man kan kringgå geoblockeringar enkelt. Dom erbjuder också snabb hastighet som fungerar perfekt vid surfning eller streaming i Ultra HD.

Bäst allround 1 ExpressVPN: Recension 2024
9.8
2 CyberGhost VPN: Recension 2024
9.5
3 Private Internet Access VPN: Recension 2024
9.3
4 IPVanish VPN: Recension 2024
9
5 NordVPN: Recension 2024
8.8

Kan man använda en gratis VPN för att dölja min IP adress?

Det finns flera problem som man kan få vid användandet av ett gratis VPN. Det finns oftast en anledning till att en VPN är gratis. Gratis VPN-tjänster kan sälja vidare ens privata data och tjänar sina pengar på den vägen.

Det finns även oftast begränsat med servrar som finns tillgängliga, det gör det problematiskt att dölja IP adress gratis när man surfar. Anslutningshastigheterna är oftast begränsade och hur mycket data som får hämtas samt skickas vilket gör det problematiskt vid streaming i högre kvalitet.

Vår bästa rekommendation är ExpressVPN. Det viktigaste är att den kan dölja min IP adress utan några problem och erbjuder en snabb hastighet.

gömd IP adress

2. Använd TOR

Tor är en webbläsare som du kan använda för att surfa för att skydda känsliga uppgifter och dölja IP adress. Tor krypterar din trafik genom att skicka din internettrafik genom flera servrar. Webbplatser som du surfar till ser enbart den IP-adressen som var den senaste servern du använde och därför kan Tor dölja IP adress.

Tor är gratis men kommer med ett stort problem, deras kryptering resulterar i att din hastighet sänks mycket. Det kan ta över 10 sekunder att ladda en vanlig webbsida och vid streaming av videos resulterar i buffring.

Det man skall ha i åtanke när man använder Tor är att den kan inte dölja min IP adress för min internetleverantör så de kan se att man använder Tor (även ifall dom inte exakt kan se vad du använder det till). Tor är som sagt inte lika privat som om man exempelvis använder en VPN och därför är det svårt att dölja min IP adress.

Ett problem som bör uppmärksammas är att Tor förknippas till kriminella verksamheter på nätet, detta främst eftersom det är huvudkomponenten för att nå dark web. På grund av detta är det olagligt i vissa länder att använda Tor. Tor har problem med att ta sig förbi geografiska blockeringar, detta beror på att du inte kan kontrollera vilken server du kopplar till.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av maj 2024

3. Använd en proxy

Du kan dölja din IP adress om du ansluter dig till en proxyserver. Man kan tänka sig att en anslutning till en proxyserver liknar en VPN, men det fattas både säkerhets- och integritetsfunktioner jämfört med en VPN. Största skillnaden är att en proxyserver kan enbart dölja min IP adress i webbläsaren och inte i hela nätverket.

Man skall ha i åtanke att långt ifrån alla proxytjänster använder sig av krypterade servrar samt strikta integritetspolicyer. Man bör inte använda proxyservrar för streaming eller nedladdning av torrents – många proxyservrar blir enkelt upptäckta av streamingtjänster och ens data loggas ofta, så man kan inte förbli anonym vid torrentanvändning och resulterar i att det är  svårt att dölj din IP adress.

dölj din IP adress

4. Använd ett offentligt nätverk

Om man använder sig av ett offentligt nätverk så byter du din IP adress och har möjlighet att dölj din IP adress. Problemet med att använda ett offentligt nätverk är att det generellt inte är det säkraste alternativet eftersom hackers ofta använder offentliga nätverk för att utföra sina attacker.

Offentliga nätverk saknar kryptering och autentisering och möjliggör så att hackers enkelt kan roffa åt känsliga uppgifter, i form av lösenord eller kortuppgifter, då du inte har gömd IP adress.

5. Fråga din internetleverantör att ändra din IP adress

Du kan be din internetleverantör att ändra din IP adress. Man skall ha i åtanke att de flesta internetleverantörer använder sig av dynamiska IP adresser, vilket menas med att du inte alltid kommer att använda din nya. Om man vill använda samma IP adress alltid måste man be om en statisk IP adress men du får ingen gömd IP adress.

Problemet med att använda sig av den här metoden är att du får bara en ny IP adress och ingen gömd IP adress. Du får inte någon extra säkerhet eller kommer runt geo blockeringar med detta sätt. Din internetleverantör kan dessutom fortfarande spåra din internet aktivitet samt samla in data om dig, så det är ingen bra lösning för att skydda din integritet.

Besök ExpressVPN
Specialerbjudande till slutet av maj 2024

Varför gömma sin IP adress?

Program som döljer IP adress har flera fördelar.

Stoppa annonsnätverk från att spåra dig

Många ogillar att Google och Facebook lagrar ens information och säljer det vidare till tredje part för marknadsföring eller annat syfte. Om man använder sig av en VPN löser man problemet med den sortens marknadsföring.

Dölj din verkliga plats

Om man har gömd IP adress så döljer man sin riktiga plats som man surfar ifrån. Detta gör att man kan känna sig anonym och säker när man surfar på internet så inga myndigheter kan övervaka dina internet aktiviteter.

Dölj din aktivitet från din internetleverantör

Om man har gömd IP adress så kan inte ens internetleverantör se ens aktivitet. Man slipper att ens internetleverantör sparar några loggar och ens data på ens aktiviteter man har för sig på internet.

Skydda dig från statlig övervakning

Om man använder ett dölj IP adress program så är man säker från att någon regering kan spåra vad man gör på internet.

Gå förbi censur

Gömd IP adress är perfekt för att kringgå censureringar som begränsar att man får tillgång till vissa webbplatser i specifika länder.

Vanliga frågor

Är min IP-adress skyddad?

För att veta om din skydda IP är säker så kan du kolla din IP adress här. För att veta mer om gömd IP adress kan du läsa mer om detta i våran artikel här.

Vad säger en IP-adress?

En IP adress innehåller en unik uppsättning siffror som finns till för att identifiera varje enhet som ansluter till internet. När din enhet skickar data för att exempelvis få tillgång till en webbplats eller onlinetjänst så skickas din IP adress med, vilket gör att den blir offentlig. På grund av detta så kan din internetleverantör spåra allt som du gör på internet och ge dessa uppgifter till annonsörer, myndigheter eller någon annan.

Om du inte dölj din IP adress så innebär det många integritetsrisker, för att skydda sig så använder sig många av en VPN för att få en hemlig IP. En VPN omvandlar ens IP adress med en ny från en av VPN-tjänstens servrar, vilket gör att man surfar anonymt och säkert över internet samt kan dölja min IP adress. VPN-tjänsterna som vi har rangordnat i våran listan har även en policy att inte spara några loggar över dina aktiviteter på internet.

Slutsats

Det är viktigt att komma ihåg att varje gång du använder dig av internet för att exempelvis surfa till en webbplats så lämnar du spår efter dig i form av din IP adress. Det är viktigt att dölj din IP adress när du utnyttjar internet för att din gömd IP adress skall hållas skyddad för din integritet och säkerhet.

Det finna många olika sätt att kunna dölja IP adress, men alla sätt är varken säkra eller effektiva. Det mest effektiva sättet för att dölj din IP adress är att använda sig av en VPN-tjänst och vi rekommenderar ExpressVPN som enkelt kan dölja IP adress utan några problem.

Profilbild

Viktor har nu skrivit artiklar och recensioner på den här bloggen i många år. Som en internetmarknadsförare har han fått betydande erfarenhet inom olika ämnen som rör internet. Dessutom har han utvecklat en gedigen teknisk kunskap med en bakgrund inom datavetenskapliga studier. Denna kombination gör det möjligt för honom att täcka ett brett spektrum av ämnen. För eventuella förfrågningar eller samarbetsmöjligheter kan du kontakta Viktor via e-post på viktor@bestvpn.se.

Du är välkommen att lämna en kommentar

Lämna ett svar

BestVPN.se